התמודדות עם מצג עורף אחורי בלידה - OP
 

רקע כללי
הגדרה: עורף העובר פונה לחלק האחורי של גוף האם במקום לחלקו הקדמי. מצג בעייתי המופיע בכ 10% מהלידות. מתרחש באחד משני מקרים: כניסה לא נכונה לאגן או סיבוב הפוך נעשה במהלך הלידה. במקרים רבים מסתדר במהלך הלידה אך לפעמים המצב נשאר עד ליציאת התינוק. במצג עורף אחורי חלק הראש של התינוק שיוצא הוא לא הקוטר הקטן ביותר של הגולגולת ולכן המצב מתאפיין פעמים רבות בצירים בלתי סדירים, לידה ארוכה ומתמשכת וכאבי גב תחתון חזקים (כיון שמצח העובר לוחץ על הסקרום).
טיפול בכאבים בלידה כזו צריך להתמקד בגב התחתון תוך שמירה על אנרגיות להמשך הלידה ותנועתיות מרובה בכדי לנסות ולשנות את המצג לעורף קדמי והתברגות נכונה. לפני הלידה ישנם מספר סימנים אפשריים למצב:
1. לעובר יש "יותר מידי" ידיים ורגליים וניתן להרגיש בקלות את הגפיים בועטות.
2. תלונות על תכיפות במתן שתן וחוסר שליטה על השלפוחית כיון שמצח התינוק לוחץ עליה.
3. כאב גב תחתון מתמשך, לחץ בעצם החיק וזיהומים בדרכי השתן.
4. קושי בהאזנה לדופק העובר.
כשהאם מתגלגלת על צידה ניתן לשמוע את העובר ברור יותר. בסוף ההריון, כדי למנוע מצג OP כדאי להקפיד על תנוחות זקופות והשענות קדימה (במקום תנוחת "כורסת הטלוויזיה").

שלב ראשון של הלידה
אינדיקציות ל-OP: היולדת סובלת מכאבים קשים בגב תחתון הכאבים לא מפסיקים בין הצירים קשה לשמוע את דופק העובר במוניטור במיקום רגיל התקדמות הפתיחה מאוד איטית צירים לא סדירים בשלב זה מטרתנו העיקרית היא להקל על הכאבים, לנסות ולגרום לעובר להסתובב. נעשה זאת ע"י:

תנועתיות ושינויי תנוחות
נציע לעמוד בעמידת שש על האמות כדי להקל על כאבי גב תחתון. תנועה תמידית של האגן בשילוב תנוחה א-סימטרית של הרגליים ופתיחה של הסקרום ע"י הרחקת כפות הרגליים ביחס לברכיים. תנועתיות בלידה מקילה על היולדת בצורה משמעותית את ההתמודדות עם הכאב. תנוחות שהאגן גבוה מהחזה פתוחה ואסימטרי והתנועתיות תורמת לשינוי הזוויות שבין מפרק הירך והאגן, ולמתיחה של רקמות שריר וסחוס, והתברגות קלה יותר של העובר ובתוך כך יכול להשתנות המצג.

נשימה והרפיה
הנשימה עוזרת בהתמודדות עם כאב ומתח נפשי. חשוב מאוד שהאישה לא תאבד את כוחותיה במהלך הלידה ולכן עלינו לעזור לה לנשום נשימה מודעת ולהרפות את הגוף בזמן הצירים ולנוח בין הצירים.

שימוש במים
שהייה באמבטיה מרגיעה ומקילה על הכאבים. הציפה במים עוזרת לשינוי תנוחות ומונעת לחץ על מפרקים וכלי דם. המים עוזרים במיוחד בשלב המעבר, בפתיחה של 10-7 ס"מ. הם מפחיתים את מפלס החרדה ובכך מורידים את רמת האנדרנלין ומעלים את הפרשת האנדורפינים.

קול ושירה
כאשר היולדת שרה או משמיעה קולות נמוכים, תוך כדי הוצאת האוויר, היא יוצרת תהודה ומרפה את שרירי הבטן ורצפת האגן.

רטיות חמות
הנחת רטיות חמות על הגב התחתון (ובשלב השני גם על הירכיים והפרינאום), תרגיע את הכאב שנוצר מלחץ הראש, ותרכך את הפרינאום לקראת יציאת התינוק.

ארומתרפיה
נשתמש בשמנים אתריים במבער כדי לעזור ליולדת להרפות ולהירגע ובכדי לעודד את הפרשת הורמון האוקסיטוצין. כמו כן, נוכל לשלב את השמנים בעיסוי הגב, בשיאצו וברפלקסולוגיה. שמנים למבער: יסמין, לבנדר, מנטה, ורד (אחד מהם או שילובים). שמנים לעיסוי: על בסיס שמן ארניקה או שקדים, קלריסייג', אגוז מוסקט, יסמין, ילנג ילנג וגרניום.

עיסוי
תנועות מעגליות על הגב התחתון והסקרום ועיסוי חזק של השרירים מסביבו תוך כדי התנועתיות וגם כאשר האישה שוכבת על צידה (עם או בלי אפידורל) מאוד אפקטיבי בהקלה על כאבי הגב והצירים.

יתכן והיולדת תרגיש צורך ללחוץ מוקדם מהרגיל. נמליץ לה לא ללחוץ מוקדם מידי. נסייע לה ע"י נשימות. שינוי תנוחות כדי להקל על הלחץ על הפירנאום. רצוי לעודד את היולדת לתת שתן לעיתים קרובות כיון שהלחץ של מצח העובר על שלפוחית השתן מאוד מציק. אם היולדת בוחרת לקבל אפידורל התנוחה העדיפה היא שכיבה אסימטרית על הצד, רוטציות של הרגליים והאגן. זה זמן מצויין לרפלקסולוגיה לדימוי תנועות אגן ושיאצו לעידוד הצירים והורדת ראש העובר

שיאצו
נשתמש בנקודות לחיצה בעיקר על מנת להקל על כאבים, לעודד צירים ולקדם את הלידה SP6 (שלוש אצבעות מעל המלאולוס הפנימי) – עידוד צירים והקלה על כאבים LI4 (כרית האגודל הדורסלי) – שחרור אנדורפינים, עידוד צירים והרגעת כאבים

רפלקסולוגיה
בעזרת רפלקסולוגיה ננסה להרגיעה את היולדת, לעודד פעילות רחמית ולהקל על הכאבים נקודת ההיפופיזה (במרכז הבוהן) – לשחרור אוקסיטוצין אזור הרחם והנרתיק (מתחת למלאולוס הפנימי) – עידוד צירים והכנת צוואר הרחם משולש העקב ופרסת העקב (מתחת למלאולוס הפנימי ועל היקף העקב) – הקלה על כאבי הגב התחתון והאגן, הרפיית שרירים ופתיחת האגן.

שלב שני של הלידה
פתיחה מלאה. צריך פתיחה מקסימלית של האגן בגלל הקטרים הגדולים. רצוי לכוון את היולדת לתנוחות זקופות ותליה - עמידת כריעה או כריעה עמוקה עם גב תלוי על בן זוג, או לחילופין: תליה, ישבה בגב זקוף, עמידה על הברכיים והשענות על המיטה, תנועתיות בלידה מקילה על היולדת בצורה משמעותית את ההתמודדות עם הכאב. תנוחות זקופות ובמיוחד תלייה יעזרו מאוד לירידת העובר בתעלת הלידה והתנועתיות תורמת להתברגות קלה יותר של העובר. נבצע עיסוי לגב תחתון אם אפשר או בכפות הרגליים. בנוסף, לחיצות שיאצו על GB21 (בין הצוואר לכתף), KID1 (מקלעת השמש, בין כריות כף הרגל) יעזרו להרגיע, להוריד אנרגיה לאזור האגן ולהוריד את ראש העובר, LIV2,3 (בחלק הדורסלי של כף הרגל, בחיבור בין עצמות הבוהן הגדולה לזו שלידה) יעזור להזרמה כללית ושחרור תקיעות.
 
צרו קשר לקביעת פגישה, הזמנת מוצרים או להתייעצות
052-2723538
keren.burman@gmail.com