|
חוויית ההריון שונה מאישה לאישה ואף מהריון להריון אצל אותה אישה. נשים חוות חוויות פיזיות, נפשיות ורגשיות אשר לא חוו קודם לכן ולא תמיד הן יודעות כיצד להתמודד עימן.
חוויות הקשורות בהריון מתחילות פעמים רבות אף לפני שההריון התחיל. תהליך הכניסה להריון, אצל נשים רבות בימינו, כרוך בניסיונות רבים ולעיתים אף בדרגות שונות של סיוע בהפריה (מתרופות מעודדות ביוץ ועד להפריה חוץ-גופית). תהליך זה, שיכול אף לארוך שנים, מייצר אצל האישה וסביבתה הקרובה תגובות נפשיות ורגשיות רבות כגון לחץ, מתח, חרדה, דאגה, חוסר סבלנות ועוד. תגובות אלו יוצרות פעמים רבות מעגל "קסמים" שבו הלחץ והחרדה מגבירים את המתח הפיזי המקשה עוד יותר על האישה להיכנס להריון. בנוסף לכך, גם בן הזוג סובל מלחצים נפשיים בתהליך זה. הדאגה לבת זוגו, תחושת הכישלון, התסכול והחרדה. כל אלה עלולים לגרום לכך שגם אצל בן הזוג תרד רמת הפריון. שילוב כל הלחצים והחרדות הללו לאורך זמן ארוך יוצר עומס בלתי מבוטל על הקשר הזוגי ויכול להביא לקרע במערכת היחסים בין בני הזוג.
דוגמא: אישה דתייה המנסה להיכנס להריון מזה מספר שנים ונמצאת בטיפולי IVF (הפריה חוץ-גופית) מדווחת על כאבי ראש וצוואר. היא מספרת על תשישות וחוסר רצון להמשיך בתהליך. היא מאוד רוצה להיכנס להריון אבל לא מאמינה שתצליח ונמאס לה מהלחץ וההתמודדות עם הציפייה שלה ושל הסביבה. טיפול: Elm לעומס האחריות וחוסר היכולת להתמודד, Gentian לפסימיות וייאוש, Hornbeam לדיכאון וחוסר אנרגיה, Pine לתחושת האשמה והכישלון, Walnut להקלה על ההתמודדות עם השינויים
בקיצוניות השנייה נמצא ההריון הלא מתוכנן. עוד בשלב חוסר-הוודאות (מחזור מאחר) נכנסים אלמנטים רבים של לחץ וכאשר ההריון לא רצוי או לא מתאים בנקודת הזמן הנוכחית עלולים להיווצר רגשות כמו אשמה, חרדה, פחד, חוסר יכולת להתמודד, חוסר יכולת לקבל החלטה, כל אלה עלולים להופיע ולהשפיע על מצבה הנפשי והפיזי של האישה מאותה נקודה והלאה.
דוגמא: אישה עם תינוק בן שישה חודשים אשר גילתה זה עתה שהיא בהריון. לא מזמן היא חזרה לעבודה והיא מרגישה אשמה על כך שהיא לא נמצאת עם תינוקה מספיק וכן על כך שהיא מגיעה עייפה לעבודה (לאחר לילות ללא שינה) ולא עומדת בעומס שעמדה בו לפני הלידה. בן זוגה רוצה שהיא תשמור את ההריון ותלד אך היא עייפה ורוצה לחזור לחיי העבודה. היא לא יודעת איך תוכל להתמודד עם תינוק והריון ולאחר מכן עם שני תינוקות קטנים. היא מיואשת ולא מסוגלת להחליט מה לעשות. טיפול: Elm לעומס האחריות וחוסר היכולת להתמודד, Cerato להתבוננות פנימה והחלטה לבחור, Centaury לצורך לרצות את כולם, Pine לתחושת האשמה והכישלון, Walnut להקלה על ההתמודדות עם השינויים
בתקופת ההריון חלים בגוף האישה שינויים רבים והיא חווה חוויות פיזיות ונפשיות רבות ושונות. ההורמונים המשתוללים בגוף משנים את מצב רוחה באופן תדיר. העייפות הפיזית, הבדיקות, חוסר הוודאות, השינויים בגוף, הפחדים והמיחושים... כל אלו גורמים פעמים רבות לתגובות רגשיות לא מאוזנות שכאשר מנסים להדחיק ולא להתמודד איתן יכולות אף להתעצם עד לכדי מצוקה פיזית (מחלה או כאבים עזים) ונפשית (דיכאון, חרדה וכו'). נוכל לסייע באיזון הרגשות הללו בעזרת תמציות פרחי באך. להלן מספר מצבים רגשיים האופייניים להריון והתמציות המסייעות לאיזונם: ישנן נשים המרגישות שלא בנוח עם המראה שלהן בזמן ההריון. תחושה זו עלולה לבוא לידי ביטוי אף בבחילות והקאות. תמצית Crab Apple תסייע לקבלה עצמית של המראה בפרט ושל ההריון בכלל. תמצית Walnut תסייע להריונית לקבל ולהסתגל למצב הפיזי וההורמונלי החדש בקלות רבה יותר ותעזור לה לקבל את השנויים בפחות לחץ ומתחים. במהלך ההריון ישנן נשים המרגישות שפעולות היום יום כמו לקום בבוקר, להתנועע, או אפילו לקום מהכסא נעשות קשות יותר. מצב רגשי זה יביא אותן לעיתים להזניח דברים ולומר לעצמן שיחזרו אליהם לאחר הלידה. תמצית Hornbeam עוזרת ליצור תחושת התרוממות, חשק לפעול ולעשות דברים ולקום עם חשק וחיות בבוקר.
הכנה ללידה עם פרחי באך כאשר הלידה מתקרבת, סביב שבועות 36-38, נשים רבות מתחילות להרגיש (אם לא חשו בכך עד כה) חוסר סבלנות, מתח ועייפות פיזית ונפשית. עולה רמת החששות הקשורים בלידה – מהכאב, ממהלך הלידה, מניתוח קיסרי. הלחץ והמתח מהחיים שאחרי הלידה (בעיקר בלידה ראשונה) נהיים ממשיים יותר. כל הרגשות הללו באים לידי ביטוי בצורות וברמות שונות אצל נשים שונות והם ניתנים לאיזון באמצעות תערובת תמציות פרחי באך המתאימה לצרכים הספציפיים של היולדת. כאשר נעזרים בפרחי באך בהכנת האם ללידה רצוי להתחיל בטיפול לפחות שבועיים לפני התאריך המשוער. נשתמש בתמציות הבאות בהתאם לצרכיה של היולדת: White Chestnut – למחשבות טורדניות, Impatience – לחוסר הסבלנות, Walnut – להתמודדות עם השינוי, Elm – להתמודדות עם תהליך הלידה, Mimulus – לפחדים הקשורים בלידה.
|